
Останніми роками реєструється значна кількість нещасних випадків, пов’язаних із вживанням ранніх грибів. За статистичними даними 87 % від загальної кількості отруєнь є отруєння свіжими дикорослими грибами, 13% – отруєння консервованими, сушеними та соленими грибами.
В 2017 році було зареєстровано 157 випадків харчових отруєнь, що викликані дикорослими грибами, з кількістю постраждалих 242 особи (з них 13 летальних). Серед потерпілих зареєстровано 43 дитини (п’ятеро з яких померло). Всі випадки були зареєстровані у побуті.
Найбільша кількість отруєнь була пов’язана з вживанням сироїжок, які раніше вкрай рідко були причиною отруєнь. Багато отруєнь було викликано грибами, які потерпіли називали «схожими на їстівні» аж до білих грибів.
Станом на 14 червня 2018 року у Луганській області зареєстровано 16 випадків отруєння грибами, а 8-річний хлопчик, який 11 червня разом із 15-річним братом і матір'ю був госпіталізований до реанімаційного відділення центральної міської лікарні ім. Тітова м. Лисичанськ – помер.
Причини отруєння: вживання отруєних, старих або зіпсованих, умовно їстівних грибів та грибів, які зібрано в екологічно неблагополучних місцях біля залізничних колій, автомобільних доріг, поблизу електростанцій, житлових масивів, промислових зон і підприємств, звалищ побутових відходів і смітників.
Не їжте гриби сирими! Не випробуйте долю, купляючи гриби на базарі, у місцях несанкціонованої торгівлі та у сумнівних осіб.
Не купуйте дикорослих грибів на ринках ні в якому виді (сирі, консервовані, мариновані, сушені) — грибна отрута не нейтралізується та не знищується під час кип’ятіння, маринування і консервації.
Необхідно пам’ятати, що для готування грибів не можна використовувати чавунний, мідний або олов’яний посуд. Сирий продукт не можна довго зберігати, тим паче у теплі. Вони підлягають кулінарному опрацюванню у день збору.
Симптомами отруєння грибами виступають нудота, блювота, запаморочення, гострий біль у животі.
При перших ознаках отруєння негайно викликайте «Швидку допомогу» за телефоном «103». До приїзду лікарів необхідно промити шлунок від залишків їжі, дати випити постраждалому підсолену воду, міцний холодний чай. З’ясувати, хто вживав разом із хворим гриби, застосувати профілактичні заходи. Категорично забороняється вживати будь-які спиртні напої. Залишки не з'їдених грибів потрібно залишити для лабораторного дослідження.
Пам’ятайте, що отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Врятування життя потерпілого залежить від своєчасного надання йому допомоги.
Сватівське міжрайонне управління
Головного управління Держпродспоживслужби
в Луганській області